EHEC Salatalık Virüsü mü?


Kuzey Almanya’da ortaya çıkan ve şimdiye kadar ülke 18 kişinin ölümüne sebebiyet veren EHEC virüsü, diğer 10 Avrupa ülkesinde ve Amerika’da da görüldü. Bazı verilere göre kaynağının salatalık olduğu düşünülen EHEC bakterisinin kesin kaynağının bilinmemesi tıp dünyasında endişe yaratıyor.
EHEC virüsü taşıdığı tespit edilen kişilerin ya Almanya’yı ziyaret ettikleri ya da Almanya’dan gelen birileri ile temas ettikleri ortaya çıktı. Böylece virüsün çıkış yerinin Almanya olduğu kesinleşmiş oldu.

Daha önceden de bilinen EHEC bakterisinin, Almanya’daki 18 kişinin dışında, İsveç’te de bir kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu bildirildi.

Araştırmacılar bakterinin iki ayrı türün birleşiminden meydana geldiğini ve değişime uğraşayak antibiyotiklere karşı bağışıklık kazandığını, bundan dolayı da oldukça fazla risk teşkil ettiğini açıkladı.

Tam kesinleşmemiş olsa da EHEC virüsünün salatalık ya da domates tüketenlerde görülmüş olması, bu gıdalarla ilgili tedbirler alınmasını gerektiriyor gibi görünüyor.

Yorum Yapın