Bireysel Eğitim Nedir? BEP ne demektir?

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere bireysel eğitim nedir? Kim tarafından ve nasıl verilir? Kimlere verilir? Ne gibi faydalar sağlar? gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız.

Bireysel eğitim, özel gereksinimli ve üstün zekalı bireylere verilen bire bir eğitim olarak tanımlanır. Bu eğitim yetersizliği olan bireylerde, bu durumun engele dönüşmesini önlemek, engeli olan bireyleri kendi öz bakım becerilerini yapabilecek ve toplumla kaynaşabilecek düzeye getirmek, üstün zekalı ve yetenekli bireylerde ise kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmelerini sağlamak için verilen bir eğitim olarak karşımıza çıkar.

Özel gereksinimli bireyler, toplumdaki diğer bireylerden farklı özelliklerde olduklarından, eğitim gereksinimleri ancak bireysel olarak planlanan eğitim ve öğretim planları kullanılarak karşılanabilir.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Nedir?

Özel eğitime ihtiyacı olan özel gereksinimli bireyler için okul personeli, destek sağlayan personel ve öğrenci velisinin de içinde bulunduğu kurul tarafından, gereksinimlere uygun olarak hazırlanan plana bireyselleştirilmiş eğitim planı denir. Bu program istendiğinde değiştirilebilir esnek bir program olacak şekilde planlanır. Kısaca BEP olarak adlandırılan plan öğrenci, öğretmen ve velinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilir.

Bireysel Eğitim Kim Tarafından Verilir?

Biteysel eğitim, genellikle Zihinsel engelliler sınıf öğretmeni tarafından verilir. Okul öncesi öğretmenleri ve Çocuk Gelişimi uzmanları da küçük yaş grubundaki çocuklara eğitim verebilir. Engelin türüne göre görme engelliler, işitme engelliler öğretmenleri ya da dil konuşma tetapistleri de eğitmen olabilir.

Bireysel eğitim en önemli husus erken müdahale olduğu için ne kadar erken yaşta eğitime başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır. O yüzden durum tespit edildikten sonra vakit kaybetmeden hemen eğitime başlamak hayati bir önem arz etmektedir. Eğitmen başlangıçta çocuğu serbest oyun içerisinde gözlemleyerek zayıf ve güçlü yönleri ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıp, yaptığı gözlemler neticesinde elde ettiği bilgiler ışığında bir plan hazırlar. Sonra da belli bir sıraya koyarak desteklenmesi ve öğretilmesi gereken becerileri öğretime başlar. Öğretim için kısa ve uzun vadede amaçlar belirler ve bunlara ulaşmaya çalışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güllaç Tarifi

İrmik Helvası Tarifi

Alıcı Dil Nedir? Nasıl Gelişir?