İfade Edici Dil Nedir?

Dil alıcı dil ve ifade edici dil olmak üzere 2 ana komponente sahiptir. İfade edici dil, sözel yolla üretilen sesler, kelimeler, cümleler gibi yapılardan oluştuğunu tahmin etmek güç değil. Bunun yanında ifade edici dilin seslerin çıkarılması, söz dizimi gibi başka komponentler de içerdiğini göz önünde bulundurmak gereklidir. İfade edici dil kısaca bir duygu ya da düşüncenin ses, jest ve mimiklerin kullanılması yoluyla ifade edilmesi olarak tanımlanabilir. Alıcı dil ise kısaca karşı tarafın söylediklerine dikkat kesilip dinlemek yoluyla onu anlama becerisi olarak ifade edilebilir.

Çocuğunuzun sözlü olarak etkili bir şekilde iletişim kurmadığı konusunda endişeleniyor musunuz? Kurduğu cümlelerin yeterince uzun olmadığını mı düşünüyorsunuz? Yaşıtlarından sözlü iletişim konusunda farklılıklar taşıdığını mı fark ettiniz? Eğer öyleyse, çocuğunuz ifade edici dil konusunda zorluk çekiyor olabilileceği için bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır. Anlamlı bir dil gecikmesi veya bozukluğu, dil alıcı dil ya da ifade edici dil bileşenlerinden birinde veya daha fazlasında eksiklikler oluşturabiliyor. Günlük etkinlikler boyunca net, basit ve dil bilgisi açısından doğru dil modelleri kullanarak çocuğunuzun ifade edici dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

İfade Edici Dil Bozuklukları

Gelişimsel ifade edici dil bozukluğu, bir çocuğun kelime haznesinde normalde sahip olduğu yeteneklerine göre daha az sayıda kelime bulunması, karmaşık cümleler kuramama ve duruma uygun kelime hatırlamada zorlanma gibi bulgularla kendini gösteriyor. Bununla birlikte, bu bozukluğu olan bir çocuk, sözlü veya yazılı iletişimi anlamlandırmada normal dil becerilerine sahip olabiliyor. İfade edici dil bozukluğu, okul çağındaki çocuklarda sık olarak görülüyor. Bozukluğa neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Beyin hasarı, beslenme yetersizliği ya da bazı genetik faktörlerin bozuklukta etkili olabileceği düşünülüyor.

İfade Edici Dil Bozukluklarında Bulgular

İfade edici dil bozukluğuna sahip çocuklar isteklerini anlatma veya mesajlarını diğerlerine iletmede güçlük çekiyorlar.

Bu bozukluğun belirtileri aşağıdakilerin herhangi birini içerebilir:

  • Ortalamanın altındaki sözcük dağarcığı
  • Zamanların uygunsuz kullanımı (geçmiş, şimdiki zaman, gelecek)
  • Kompleks cümleler oluşturma sorunları
  • Kelimeleri hatırlamakta sorunlar

Eğer çocuğunuzun dil gelişiminden endişe duyuyorsanız, çocuğunuza test uygulanmasını isteyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güllaç Tarifi

İrmik Helvası Tarifi

Alıcı Dil Nedir? Nasıl Gelişir?