Lökoplaki Nedir?
Bu yazımızda lökoplaki nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Tanısı nasıl konulur? Tedavi seçenekleri nelerdir? gibi tüm soruların cevabını vermeye çalışacağız.
Lökoplaki, dilin veya yanağın iç kısımlarında görülen beyaz veya gri alanlar şeklinde presente olan yaralardır. Ağız mukozası zarlarının kronik tahrişe karşı verdiği bir karşı reaksiyonudur.
Aynı zamanda kadın genital bölgede gelişebilir; Bununla birlikte, bunun nedeni bilinmemektedir. Ağızda, hayatınızdaki herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir; ancak, yaşlılarda en yaygındır. Çoğu zaman iyi huyludur. Fakat kanserin erken belirtisi olabilirir. Bu yüzden önemsenmelidir.
Ağızda tüylü lökoplaki, yalnızca HIV ile enfekte olan, AIDS veya AIDS ile ilişkili kompleks bulunan insanlarda görülen alışılmadık bir lökoplaki şeklidir. Daha çok dilde görülen"kıllı," beyaz lekeler, ağzın diğer yerlerinde daha az sıklıkta oluşur.
Lökoplaki Neden Olur?
- Kaba diş veya dolgu tahrişi ya da yanağınıza, diş etinize sürtünen kötü oturan protezler
- Kronik sigara, nargile veya diğer tütün kullanımı
- Dudakların güneşe maruz kalması
- Ağız kanseri,
- Nadiren de olsa
HIV veya AIDS
Lökoplaki Belirtileri Nelerdir?
Dilinizde, diş etlerinde, damağınızda veya yanaklarınızın içi tarafında beyaz veya gri renkli lekelerin bulunması şeklinde bulgular olabilir. Yara, haftalar aylar içinde yavaş yavaş gelişebilir. Sonunda sertleşmiş ve kaba bir doku haline gelir. Genellikle ağrısızdır, ancak dokunmaya, ısıya, baharatlı gıdalara veya diğer tahriş edicilere karşı hassas olabilir.
Lökoplaki tanısı nasıl konulur?
Diş hekiminiz muayene sırasında lökoplakiden şüphelenebilir. Bununla birlikte, ağız kanseri gibi diğer nedenleri ekarte etmek için muhtemelen bir biyopsi yapılacaktır. Biyopside lezyondan alınan küçük bir doku parçası bir laboratuarda incelenmek üzere çıkarılır. Herhangi bir ağrı hissetmemeniz için bölgesel uyuşturucu kullanılır.
Lökoplaki tedavisi
Tedavi, lezyon erken dönemde, küçük olduğu dönemde en başarılıdır. Düzenli kontroller önemlidir. Çünkü normal görünmeyen bölgeler için ağzınızı düzenli olarak kontrol etmek erken tanıda faydalıdır.
Çoğu insan için, tahriş kaynaklarını kaldırmak - tütün veya alkol durdurmak gibi - tedavi için ilk yapılacak uygulamadır. Bu etkili olmazsa veya lezyonlar kanserin erkene belirtilerini gösteriyorsa, tedavi planı aşağıdakileri gerektirebilir:
- Devam eden vakalar için takip randevuları sık sık önerilir ve genellikle çözülen vakalar için yıllık olarak devam ettirilir.
- HIV gibi durumlarla ilişkili olduğunda, antiviral ilaçlar reçete edilebilir.
Kanser öncesi döneme ait veya kanserli hücreler keşfedilirse, durumun kapsamını belirlemek için ilave testler gerekecektir. Tedavi testte gözlenen mevcut hücrelerin türüne dayanır. Kesin olarak bilinmemekle beraber oral lökoplaki vakalarının yaklaşık yüzde 5'inin oral kansere neden olduğu düşünülmektedir.
Bir önceki yazımız olan Trikotilomani Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum Yap