Lumbago Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bel bölgesinde ağrı olması genellikle lumbago olarak biliniyor. Lumbago, kısaca bel bölgesinde hafif ila şiddetli derecede ağrı veya rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir. Ağrı ani ve şiddetli olursa akut, üç aydan uzun sürerse kronik olarak nitelendiriliyor. Çoğu kişi hayatının bir döneminde lumbago adı verilen bu bel ağrısı durumunu yaşıyor. Her yaştan insanı etkileyen; ancak fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan gençlerde ve yaşlılık döneminde daha sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bel ağrısı, çoğu durumda birkaç hafta içinde iyileşme gösteriyor, ancak bazılarında kronikleşiyor ve kalıcı bir sorun haline geliyor.
Lumbago'nun Nedeni Nedir?
Olguların büyük çoğunluğunda, bel ağrısının kesin nedenini bulmak mümkün olmuyor. Örneğin küçük kas grupları ya da bağlarda meydana gelen hafif zorlanma ve zedelenmeleri, kompleks yapılar içerisinden tespit etmek oldukça zor olabiliyor. Bel ağrısı rahatsızlığı çeken hastaların, sadece dörtte birinde ağrının kesin nedeni bulunabiliyor. Bel ağrısı şikayeti olan ve tanı alan hastaların bel sorunlarının, genellikle faset eklemler olarak adlandırılan omurga eklemleri ile ilgili olduğu görülüyor.
Hastalara, omurgalar arasında bulunan kıkırdak disklerde kayma, omurlarda çökme ya da kırılma, doğal omurga eğriliğinin deforme olması ve daha nadir olarak da tümör ya da enfeksiyon nedeniyle omurgada hasar meydana gelmesi gibi rahatsızlıklara ilişkin tanılar konuluyor. Omurgada kırık ya da çökme ileri yaştaki hastalarda, kemik erimesi de varsa, düşme sonucu meydana geliyor.
Lumbago'nun Belirtileri Nelerdir?
Bel ağrıları, kalçaya, uyluğun arkasına ya da kasığa doğru yayılım gösterebiliyor. Hareket edildiğinde artıyor
Özellikle öne doğru eğilirken ve geriye yaslanırken ortaya çıkan omurga hareketlerinde kısıtlılık ortaya çıkıyor.
Omurgayı saran kasların gergin bir şekilde kadılması nedeniyle sırtta sertleşme ortaya çıkıyor.
Ciddi ağrı ve kaslarda meydana gelen kasılma nedeniyle sırt bir tarafa doğru eğilebiliyor ve bu durum duruşta değişikliklere ve postür bozukluğuna neden oluyor.
Ağrıya bazen sırtta, kalçada veya bacağınızda karıncalanma hissi ya da uyuşma eşlik ediyor ve bu durum ayağa doğru ilerleyebiliyor. Buna halk arasında siyatik adı veriliyor ve omurganın her iki yanından ayağa doğru uzanan siyatik sinirin basıya maruz kalması nedeniyle ortaya çıkıyor.
Lumbago Tehlike İşaretleri Nelerdir?
Mesane veya bağırsak kontrolünü kaybettiğinizi ya da beliniz veya bacağınızın aniden hissizleştiğini ya da güçsüz kaldığını fark ederseniz hemen acil müdahale gerektiğinden derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor. Bel ağrısı çekiyorsanız ve bir veya her iki bacağınızda güç kaybı ya da kas kitlesi farkedersenizmutlaka acil bir şekilde dıktor muayenesinden geçmeniz büyük önem taşıyor. Bu belirtiler omurilik ya da sinirlerde kalıcı hasar oluşumunun başladığını gösteren işaretler olup acil midahake ile hasar geriye döndürülebiliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum Yap