Nesne Sürekliliği Nedir?

Nesne sürekliliği, bebeklerin görüş alanları dışında bulunan nesnelerin de var olmaya devam ettiğini kavraması durumudur. Nesne devamlılığı, bebeğin bellek kapasitesi ile ilgili bir olgudur.

Nesne Sürekliliği Gelişimi:

6 - 9 aylık bebekler bir örtü ya da benzer bir nesne ile yarısı saklanmış bir cismi bulmaya başlar. 6 aydan önce, yarısı örtülen oyuncağın biçimini değişmiş gibi algılayan bebekler, henüz onu tanıyamaz ve örtülen oyuncağın yerine başka bir oyuncağın geldiğini sanır.

Hafıza eğitimi için nesne sürekliliği olgusundan faydalanmak iyi bir fikir olabilir. Bebeğimiz 6 aylık olduğunda bu konuda çalışmalara başlayabiliriz. Bu çalımalar, hafıza eğitimi için son derece yararlıdır.

    • Sevdiği bir oyuncak ve ilgilenmediği bir örtüyle çalışmak en uygunudur. Yarısı saklanmış oyuncağı buluncaya dek her gün bu konuda 4-5 deneme yapabiliriz. Sonra oyuncağın tamamını saklayarak aynı çalışmaya devam ederiz.
    • Sevdiği ama yere düştüğünde ses çıkarmayan bir oyuncağını yüksek bir yerde otururken, yere bırakarak arkasından bakıp bakmadığını değerlendirdikten sonra bu konuda da çalışabiliriz.
    • Bebeğimiz bir oyuncağa doğru ilerlerken önüne bir yastık koyarak ne yapacağını gözlemleyelim, bebeğiniz yastığı iterek yolunu açıp oyuncağına ulaşabiliyor mu? Yoksa oyuncağı unutuyor mu? Bu çalışmada dikkat etmemiz gereken nokta yastığa rağmen bebeğin halen oyuncağı görüyor olmasıdır.

Bebeğimizin, örtüyle tümüyle saklanmış bir oyuncağı bulması 9-12.  ayı bulur.

    • Oynamakta olduğu oyuncağı alarak,  önündeki örtünün altına bebeğimiz izlerken oyuncağı saklayarak işe başlayabiliriz. Eğer bu konuda herhangi bir girişimde bulunmazsa müzikli bir oyuncakla uygulamaya başlamak iyi olabilir. Örtünün altındayken müzik çalan bir oyuncağı bulmak daha kolay olmalıdır.
    • Daha sonra da 2 ayrı örtüyle çalışabiliriz. Oyuncağı hangi örtünün altına sakladığımızı göstererdikten sonra oyuncağın üzerini örtüyle kapatıp bebeğimizin oyuncağı bulmasını isteyebiliriz.

Bu etkinlikleri yaparken bebeğimizle konuşarak,  talimat alma konusuna da katkı sağlayabiliriz. "Bak Emre oyuncağı örtünün altına saklıyorum. Hadi onu bul" diyebiliriz mesela.

  • Son olaraksa, küçük yüzük kutusu gibi bir kutuya bebeğimizin ilgilendiği küçük bir oyuncak veya yiyecek saklayarak başka bir etkinlik uygulayabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta kutunun kapağının kolay açılabilir olmasıdır. Tek yapmanız gereken sevdiği nesneyi bebeğe gösterip o görürken kutuya koyup kapağını kapatmak. Sonra da kutuyu onun önüne koymak. Bakalım bebeğiniz kutuyu açıp nesneye ulaşabilecek mi?

Bebeğimiz başarıya ulaştığında onu kucaklayarak, alkışlayarak ya da sözel övgü ile ödüllendirerek bulma davranışını pekiştirebilirsiniz.

  • Ters çevrilmiş kutuların içine oyuncak saklayarak, tek kutuyla başlayıp bebek bu konuda ilerledikçe kutuların sayısını artırarak,
  • Yine avcumuzun içine küçük nesneler saklayarak uygulamalar yapabiliriz.

Bir de, nesne sürekliliğini geliştirmek için tasarlanmış oyuncaklar edinerek bebeğinizin hafıza eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güllaç Tarifi

İrmik Helvası Tarifi

Alıcı Dil Nedir? Nasıl Gelişir?